3 neufs partir de EUR 65,71
Vous l'avez déjà ?
Repliez vers l'arrière Repliez vers l'avant
Ecoutez Lecture en cours... Interrompu   Vous écoutez un extrait de l'édition audio Audible
En savoir plus
Voir les 2 images

Lacaton & Vassal (Espagnol) Broché – janvier 2007


Voir les 2 formats et éditions Masquer les autres formats et éditions
Prix Amazon
Neuf à partir de Occasion à partir de
Broché
EUR 65,71
click to open popover

Offres spéciales et liens associés


Description du produit

Extrait



Excerpt from the introduction:

‘Extra Space, Extra Large: On the Recent Work of Lacaton & Vassal

by Ilka and Andreas Ruby

If we compare the new projects that appear in this substantially updated edition with the set of projects published in the issue of 2G devoted to Lacaton & Vassal in 2002, one development in particular attracts our attention: their projects have become bigger, they deal now also with more programs than housing and they increasingly find themselves in urban situations. However, the essential theme of their architecture remains unaltered: doubling space through unprogrammed ‘extra space’. The primitive hut that provided the conceptual diagram for this species of ‘double house’ is their very first house, the paillote in Niamey (Niger) based on a local type-a circular, closed hut surrounded by a high fence and a roofed area in front of it. The protected space between hut and fence formed a transitional area belonging to both the hut and outdoor space. This ‘extra space’ has remained a decisive instrument that Lacaton & Vassal use to shift the boundaries of architecture: on the one hand they displace the outer boundary between architecture and its surroundings in the sense that the extra space introduces an area of outdoor space into the controlled interior of the building; while on the other hand they also displace the internal boundaries of their spatial organization, since the integration of the extra space in the cubage of the building questions the logic of every conventional floor plan.

Earlier houses by Lacaton & Vassal, such as the Latapie House and the house in Coutras, basically apply the principle of extra space derived from the African hut to the typology of the single-family house and the prevailing climatic conditions in France. The planned living area of the house is doubled by the extra space, which makes room for activities not envisaged in the original spatial program. However, merely giving a dwelling additional square meters is not sufficient; truly decisive is how these square meters are distributed. Due to the standard size of its rooms a conventional apartment plan excludes from the very start certain kinds of activities—and adding a few more square meters does nothing to alter this. To achieve a true added value for living it is necessary to create spaces far larger than usual. Whereas this strategy can be employed relatively easily in the area of private single-family houses, it engages in a head-on collision with social housing and its standardized permissible sizes for apartments and living space based on outdated theories of social behaviorism. Liberation from these rigid conventions is possible only when social housing is defined by the price of the apartments, rather than by their size. By taking this new approach in their social housing project in Mulhouse, Lacaton & Vassal were able to provide fourteen dwelling units with sizes ranging between 100 and 176 m2-more than twice the size of standard social housing units. Above a ground floor made of pre-cast concrete elements three barrel-vaulted glasshouses form the upper floor. Two of these three units are thermally insulated and fitted-out, while the third unit functions as an unprogrammed winter garden that, under the prevailing climatic conditions in Mulhouse, can be used for the nine months of the year when the temperature ranges between 9 and 30°C. In formal and conceptual terms this project represents a horizontal multiplication of the principle of the Coutras house. However, this is not a schematic repetition, as each dwelling unit has a different width on the ground and on the first floor, i.e. some units have a wide ground floor and a narrow first floor, others the opposite. Instead of having the same average width throughout, the width of the apartments is greater than normal on at least one floor, and accordingly offers the residents a greater range of possibilities.

In contrast to the way the units in Mulhouse are horizontally organized in rows, in their apartment building project in Futuroscope, Poitiers, Lacaton & Vassal stack the dwelling units on top of each other to form a high-rise. In this case the individual dwellings follow the principle of the Latapie House, in which the two-story extra space of the winter garden is combined with two living floors placed one above the other—an operation reminiscent of Le Corbusier’s Immeuble-Villa, for which multiples of the Pavillon de l’Esprit Nouveau module provided the basis.

Single-family house-urbanness

By transferring the extra space concept from the single-family house to the terraced house and the high-rise block Lacaton & Vassal increasingly shift their field of operations from the rural-suburban locations of their earlier projects to the context of the city. Interestingly, in the course of this typological ‘migration’ the qualities of the single-family house are also transferred to the urban context.

1. Relationship to outdoor space.

Although, as a rule, city dwellings have a strong visual relationship to their surroundings, in most cases there is no possibility of physically experiencing this environment from inside the apartment. In a certain sense extra space in the guise of the winter garden introduces this outside space into the building and compensates for the lack of a garden.

2. More space for your money.

Many people move from the city to the country or the suburbs because they can afford more living space there. Through the added value of the extra space that can be provided without additional cost-thanks to the use of economically priced structural systems and materials-larger apartments can be made available in the city at suburban prices, providing city-lovers with an alternative to suburban exile. However, the transfer of the extra space does involve a number of additional difficulties: in the case of the single-family house the resident is, as a rule, also the client and the client’s budget is thus converted directly into square meters for the resident. In multistory urban housing the client is not identical with the future resident, who has to buy or rent his apartment from the clientæa housing society, say-which involves the risk that this ‘middleman’ does not directly pass on the more economic construction cost per square meter to the resident, but instead adjusts it upwards to the normal market price level and pockets the difference himself. (…)’

Copyright of the text: their authors
Copyright of the edition: Editorial Gustavo Gili SL
|


Extracto de la introducción:

‘Espacio extra, extra grande. Sobre la obra reciente de Lacaton & Vassal

por Ilka y Andreas Ruby

Si comparamos los nuevos proyectos que aparecen en esta edición, sustancialmente actualizada, con el conjunto de proyectos publicado en 2G del año 2002 dedicada a Lacaton & Vassal, es muy visible una evolución. Sus proyectos han aumentado de tamaño y, además de continuar trabajando con proyectos de vivienda, lo hacen cada vez más con otro tipo de programas y afrontan con mayor frecuencia situaciones de índole urbana. Sin embargo, el postulado básico de su arquitectura sigue siendo el mismo: la duplicación del espacio mediante un ‘espacio extra’, no contemplado en el programa. El modelo inspirador del diagrama conceptual para esta especie de ‘casa doble’ es su primera vivienda: la cabaña en Niamey, Níger. En ella los arquitectos interpretaron la tipología tradicional del lugar con la creación de una cabaña circular cerrada, rodeada por un alto cercado y provista de una zona cubierta delante. El ámbito protegido situado entre la cabaña y la cerca configura una zona de transición vinculada tanto a la cabaña como al espacio al aire libre. Este ‘espacio extra’ se convierte para Lacaton & Vassal en un instrumento fundamental para desplazar los límites de la arquitectura. Por una parte, se diluye el límite exterior entre la arquitectura y su entorno, en la medida en que el espacio extra introduce un fragmento del espacio exterior en la interioridad controlada del edificio. Por otra, modifica también los límites internos de su organización espacial, porque la integración de un espacio extra en el volumen del edificio cuestiona toda lógica convencional de la planta.

En sus primeras viviendas, como la casa Latapie y la casa en Coutras, Lacaton & Vassal adaptan el principio del espacio extra de la cabaña africana a la tipología de la casa unifamiliar y a las condiciones climáticas en Francia. El espacio extra duplica la superficie prevista para la vivienda y crea una zona para actividades no consideradas en el programa original del proyecto. Sin embargo, no basta con aumentar los metros cuadrados útiles, sino que lo decisivo es distribuirlos. Con sus dimensiones estándar, la planta convencional de una vivienda excluye desde un principio determinados usos y este hecho no se puede modificar añadiendo unos pocos metros cuadrados. Cuando se intenta conseguir una auténtica mejora de la vivienda, es preciso crear espacios que superen con creces las dimensiones convencionales. La aplicación de este principio, relativamente fácil al construir viviendas unifamiliares, choca frontalmente con la normativa desfasada y conductista que dictamina las dimensiones de pisos y estancias en las viviendas sociales. Tan sólo es posible romper con esas rígidas convenciones al definir la vivienda social por su precio en vez de por su tamaño. Gracias a este punto de vista, Lacaton & Vassal pudieron construir en Mulhouse un bloque de 14 viviendas sociales cuyas superficies oscilan entre los 100 y los 176 m2 (más del doble de lo establecido por la ley). Sobre la planta baja, construida con elementos prefabricados de hormigón, se alzan tres largos invernaderos abovedados. Dos de ellos están aislados térmicamente y presentan unos interiores acabados, mientras que el tercero hace las veces de un invernadero propiamente dicho. La climatología de Mulhouse contribuye a que, durante nueve meses del año, la temperatura dentro de este espacio oscile entre 12 y 30 °C. Asistimos aquí a una multiplicación formal y conceptual del principio de la casa de Coutras. No obstante, no se trata de una repetición esquemática de la idea, pues la anchura de las viviendas varía en planta baja y planta primera; hay unidades con una planta baja ancha y una primera estrecha, y viceversa. En lugar de establecer un ancho intermedio igual para todas, las viviendas tienen al menos una planta con una anchura mayor de la habitual que amplía las posibilidades de uso del espacio. En vez de adosar las unidades en horizontal, como hicieron en Mulhouse, los arquitectos apilan los módulos en altura para crear una torre en su edificio de viviendas en Futuroscope, Poitiers. En este caso, las viviendas retoman el principio de la casa Latapie, mediante el cual dos plantas residenciales se conectan con un espacio extra que es un invernadero de doble altura. Tal recurso recuerda al empleado por Le Corbusier en sus Immeubles-Villa, formados a partir de la repetición del módulo del pabellón de L’Esprit Nouveau.

Vivienda unifamiliar–Urbanidad

Con la trasposición de su concepto de espacio extra desde las casas unifamiliares a las viviendas adosadas y en altura, Lacaton & Vassal trasladan su campo de actuación del ámbito rural y suburbano de sus primeros proyectos al contexto urbano. En esta ‘migración’ tipológica se produce también la trasposición de las cualidades de las casas unifamiliares a la ciudad:

1. Relación con el espacio exterior.

A pesar de que los bloques de viviendas de la ciudad tienen por lo general una relación visual intensa con su entorno, raramente puede experimentarse físicamente esta relación desde la vivienda. No obstante, el espacio extra formalizado como un invernadero introduce, en cierta medida, el exterior en la vivienda, y con ello compensa la falta de un jardín.

2. Más espacio por el mismo dinero.

Un gran número de personas abandona las ciudades para vivir en el campo o en la periferia porque allí pueden permitirse mayor superficie habitable. Con el espacio extra -que se puede realizar sin aumentar los costes, al emplear sistemas constructivos y materiales económicos-, resulta viable la realización de pisos más grandes en la ciudad pero a precio suburbano; de esta forma, puede ofrecerse a los amantes de la ciudad una alternativa al éxodo hacia la periferia. No obstante, la trasposición en escala del espacio extra origina problemas adicionales. En una casa unifamiliar, el usuario suele ser también el promotor, y el presupuesto empleado revierte directamente, por lo general, en metros cuadrados para el usuario. Cuando se construye un bloque residencial en la ciudad, el promotor no es quien lo habitará, sino que el acceso a la vivienda se produce a través suyo o de una sociedad. Por lo tanto, existe el riesgo de que el intermediario, en vez de vender los pisos de acuerdo con los precios de su construcción económica, ajuste el valor de los mismos al de mercado y se beneficie personalmente de la diferencia. (…)’

Copyright del texto: Marijke Kuper
Copyright de la edición: Editorial Gustavo Gili SL

Présentation de l'éditeur

With this book we present in hardcover book format a new, enlarged and updated edition of 2G issue devoted to the French architects Anne Lacaton and Jean Philippe Vassal, published in 2002.

While at the beginning of their professional career they were known for their innovatory schemes in the realm of single-family housing, through their daring use of materials and technologies at odds with the traditional discipline of architectural design their work has evolved in the direction of projects of a wider scope which keep faith with their original aims. Their work is not based upon a preoccupation with form. This is not an a priori aim but the outcome of a design process nourished by issues like typological research, the maximising of built surface for a given budget, energy optimisation and adapting to the programme requested by the client. Technological innovation and materials (polycarbonate, industrial greenhouses) are used to ensure the most suitable price, one that allows the biggest possible spaces to be constructed with a forceful, modern image and no concessions to prototypical solutions. This, then, is a singular way of doing things that opens up new horizons for architectural methodology.

This book provides an overview of their work from its beginnings to as yet unseen projects, thus leading to a global vision of their career.

Aucun appareil Kindle n'est requis. Téléchargez l'une des applis Kindle gratuites et commencez à lire les livres Kindle sur votre smartphone, tablette ou ordinateur.

  • Apple
  • Android
  • Windows Phone
  • Android

Pour obtenir l'appli gratuite, saisissez votre numéro de téléphone mobile.



Détails sur le produit


Commentaires client

Il n'y a pour l'instant aucun commentaire client.
Partagez votre opinion avec les autres clients

Où en sont vos commandes ?

Livraison et retours

Besoin d'aide ?